27, 28 februari en 1 maart verkeershinder op overwegen Vlaardingen

23 feb 2018

Op dinsdag 27, woensdag 28 februari en donderdag 1 maart 2018 vinden overdag intensieve testen plaats op de Hoekse Lijn. Hierdoor zijn de overwegen in Vlaardingen op deze dagen met regelmaat gestremd. Bij een afsluiting van een overweg wordt het verkeer omgeleid door middel van borden. Ook worden verkeersregelaars ingezet. We begrijpen dat het sluiten van de overwegen extra hinder oplevert voor voetgangers, fietsers en automobilisten. Maar de afsluitingen zijn noodzakelijk voor het veilig passeren van de metro in de testfase.

De metro’s op de Hoekse Lijn voeren testen uit met een hogere snelheid en hiervoor moeten de overwegen in Vlaardingen overdag – buiten de spits – met regelmaat worden gesloten. Een afsluiting van een overweg zoals bij de West- en Oosthavenkade duurt ongeveer 10 minuten. De volledige afsluiting van de overwegen is belangrijk in verband met de veiligheid van alle verkeersdeelnemers. De oversweginstallaties, zoals de bomen en waarschuwingslichten, zijn in deze testfase namelijk nog niet in gebruik. Bij afsluiting van de overwegen gaat een adviesroute in voor het autoverkeer. Ook worden verkeersregelaars ingezet. Deze maatregelen worden getroffen om verkeersopstoppingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Hoe verloopt de passage van het metrovoertuig?
Bij elke overweg die onderdeel uitmaakt van een testrit staat een overwegteam met verkeersregelaars en een grenswachter die in contact staat met het metrovoertuig. De overweg wordt fysiek afgesloten door verkeersregelaars met gebruik van ‘ski-gaas’. Op het moment van passeren van een overweg door de testmetro worden wegverkeer en voetgangers tijdelijk tegen gehouden. Na het passeren van het metrovoertuig wordt de overweg weer vrijgegeven.

Kunnen hulpdiensten snel passeren? 
In geval van het naderen van hulpdiensten (met licht en geluidssignalen) zal door de grenswachter de test worden afgebroken, waarna de overweg - na stilstand van het metrovoertuig - direct zal worden vrijgegeven voor passage van de hulpdienst.

Meer informatie? 
Voor meer informatie over de testwerkzaamheden van de overwegen kunt u contact opnemen met de omgevingsmanager Marco Bekker via telefoonnummer: 010 489 4334 of via e-mail: ahm.bekker@rotterdam.nl.

© 2020 HoekseLijn - Website ontwikkeling Cipix Internetbureau Rotterdam