Boskalis realiseert Strandplein

26 juli 2021

De gemeente Rotterdam heeft aannemer Boskalis uit Rotterdam aangewezen als winnaar van de aanbesteding voor vernieuwing van het Strandplein, in Hoek van Holland.  Boskalis zal naar verwachting 4 oktober 2021 beginnen met de aanleg van het Strandplein. Het Strandplein maakt onderdeel uit van de Hoekse Lijn. De metroverbinding tot aan het strand. Het versterkt Hoek van Holland als toeristische en recreatieve bestemming.

Voor de aanbesteding van het Strandplein zijn vijf partijen geselecteerd om een aanbieding te doen. Naast de prijs waren de stikstofuitstoot en de bouwlogistiek de belangrijkste criteria voor de gunning. De beoordelingscommissie beoordeelde de inzending van Boskalis als beste. De stikstofemissie was de laagste van alle inzendingen, waarbij 92% ten opzichte van de referentie zal worden bespaard. Dit wordt bereikt door inzet van elektrische machines en stikstoffilters op het zware materieel. De reductie van stikstof is belangrijk, zo wordt de natuur in het omliggende duingebied beschermd. Verder komt Boskalis ook goed tegemoet aan de uitgangspunten om de bereikbaarheid voor belanghebbenden, zoals ondernemers, leveranciers en bezoekers, te waarborgen tijdens de bouw.

Nieuw gezicht
Het Strandplein is het eindplein van Metro aan Zee. Het plein en de directe omgeving, , krijgen een nieuw gezicht. Het is voor Nederland uniek dat je straks uit de metro stapt en direct op het strand staat. Daarom is gekozen voor een plein met hoge kwaliteit.

Hoofdonderdeel van het plein is een groot betonnen zitelement met plekken om te ontspannen en elkaar te ontmoeten. De nieuwe pleinvloer bestaat uit een mix van zandkleurige tegels en donkergrijze stroken van Chinees natuursteen. In het speelse patroon zie je de dynamiek terug van eb en vloed, het komen en gaan van bezoekers en het rondstuivende zand. Het strand en de duinen lopen op natuurlijke wijze over in het plein, zodat het landschap alle aandacht krijgt.
 Nu de gunning definitief is, kunnen de gemeente en Boskalis aan de slag met de  aanleg. Het is de ambitie om het Strandplein in april 2022, rond Pasen, op te leveren. 

Nieuw toeristische perspectieven
De komst van Metro aan Zee, de Hoekse Lijn tot aan het strand, een nieuw station nabij het strand, een heringericht plein en de aanpak van onder meer wegen en paden, versterkt Hoek van Holland als toeristische en recreatieve bestemming. De metrolijn tot aan zee zal het gebruik van het openbaar vervoer stimuleren, de bereikbaarheid van de regio verbeteren en het toerisme een impuls geven.
 

Impressie van mensen die op het nieuwe strandplein zitten, met op de achtergrond het nieuwe metrostation Strand

Impressie van het metrostation Strand met het Strandplein