De stations

Op de Hoekse Lijn zijn twee nieuwe stations gepland: Steendijkpolder (in Maassluis) en Hoek van Holland Strand. De zeven bestaande stations – Schiedam Nieuwland, Vlaardingen Oost, Vlaardingen Centrum, Vlaardingen West, Maassluis, Maassluis West en Hoek van Holland Haven – worden omgebouwd en geheel gerenoveerd. Het nieuwe station Hoek van Holland Strand komt aan het Zeeplein te liggen. Reizigers lopen vrijwel direct vanuit de metro het strand op. Bij de ingebruikname van het nieuwe eindstation Strand vervalt het huidige station Strand.

Ontwerp
De Hoekse Lijn-stations zullen veel comfort bieden, een veilige uitstraling hebben en goed toegankelijk zijn. Architect Marc Verheijen heeft functionele en veelkleurige ontwerpen gemaakt. Portalen vormen straks de entree. Ze zijn zo gesitueerd dat de reizigers in één oogopslag het hele perron overzien. In het toegangsportaal komen de tourniquets of cico-paaltjes (check-in-check-out), kaartautomaten en reisinformatie. De perrons krijgen transparante wanden om de haltes af te schermen. Aan de wanden wordt al het haltemeubilair bevestigd, zoals verlichting, camera’s en prullenbakken. Het perron blijft hierdoor overzichtelijk en obstakelvrij. De stations zijn sociaal veilig en voorzien van camera’s en avondverlichting. Op de perrons zorgen abri’s voor voldoende wachtcomfort voor de reiziger. Zoals overal in het metronet zijn de stations voorzien van digitale borden met actuele reisinformatie.

Toegang
De stations van de vernieuwde Hoekse Lijn zullen goed toegankelijk zijn. Elk station krijgt naast trappen een hellingbaan of een lift, afhankelijk van de hoogte die overbrugd moet worden. Ook is het vernieuwde vervoerssysteem goed bruikbaar voor gehandicapten. Er komen blindengeleidelijnen en de perrons worden verhoogd, zodat er een gelijkvloerse in- en uitstap ontstaat met het metrovoertuig.

© 2020 HoekseLijn - Website ontwikkeling Cipix Internetbureau Rotterdam