De stations

De Hoekse Lijn krijgt twee nieuwe stations: Steendijkpolder (in Maassluis) en Hoek van Holland Strand. De zeven bestaande stations - Schiedam Nieuwland, Vlaardingen Oost, Vlaardingen Centrum, Vlaardingen West, Maassluis Centrum, Maassluis West en Hoek van Holland Haven - worden omgebouwd en geheel gerenoveerd. Het nieuwe station Hoek van Holland Strand komt aan het Zeeplein te liggen. Reizigers lopen vrijwel direct vanuit de metro het strand op. Bij de ingebruikname van het nieuwe eindstation Strand vervalt het huidige eindstation Strand.

Ontwerp
De Hoekse Lijn-stations zullen veel comfort bieden, een veilige uitstraling hebben en goed toegankelijk zijn. Architect Marc Verheijen heeft zich gebogen over het ontwerp dat functioneel en veelkleurig is. Een portaal vormt straks de entree. Dit portaal is zo gesitueerd dat de reizigers in een oogopslag overzicht over het gehele perron hebben. In het toegangsportaal komen de tourniquets of cico-paaltjes (check-in-check-out), kaartautomaten en reisinformatie. Het perron krijgt een transparante wand, waarmee het station straks is afgeschermd. Aan de wand wordt al het stationsmeubilair bevestigd, zoals verlichting, camera’s en prullenbakken. Het perron blijft hierdoor overzichtelijk en obstakelvrij. De stations zijn sociaal veilig en voorzien van camera’s en avondverlichting. Op het perron zorgen abri’s voor voldoende wachtcomfort voor de reiziger. Zoals op het gehele metronet zijn de stations voorzien van dynamische informatie voor de reiziger.

Toegang
De stations van de vernieuwde Hoekse Lijn zijn in de toekomst goed toegankelijk. Ieder nieuw station krijgt naast trappen ook een hellingbaan dan wel een lift, afhankelijk van de hoogte die overbrugd moet worden. Ook is het vernieuwde vervoerssysteem goed bruikbaar voor gehandicapten. Er komen blindengeleide lijnen en de perrons worden verhoogd, zodat er een gelijkvloerse in- en uitstap ontstaat met het voertuig.

© 2020 HoekseLijn - Website ontwikkeling Cipix Internetbureau Rotterdam