De goederentrein is vanaf vandaag weer terug op de Hoekse Lijn

22 november 2021

Vandaag gaat de allereerste commerciële goederentrein op de Hoekse Lijn rijden. Sinds oktober 2019 is de Hoekse Lijn in gebruik als metrolijn. Naast metro’s gaan er nu ook goederentreinen rijden van Schiedam naar het industrieterrein Vulcaanhaven. Daarmee is de goederentrein terug van weg geweest op deze lijn.

De afgelopen periode hebben de projectorganisatie Hoekse Lijn, ProRail en RET intensief samengewerkt om het rijden van de goederentreinen op de Hoekse Lijn mogelijk te maken. De definitieve inrichting van het zogenaamde goederenoverdrachtsspoor in Schiedam is gereed. En Vopak kan vanaf november ook gebruikmaken van het emplacement Vulcaanhaven. Om het afhandelen van goederentreinen te vergemakkelijken en om verstoring van het metroverkeer te minimaliseren, is nabij het industrieterrein Vulcaanhaven een nieuw klein emplacement gerealiseerd. Hierdoor kunnen goederentreinen vanaf Vlaardingen Oost - via een wissel en de nieuwe sporen – direct naar het emplacement Vulcaanhaven rijden. Daar worden de goederentreinen gerangeerd, om vervolgens door te rijden naar o.a. Vopak.

De komende maanden wordt de capaciteit op de Hoekse Lijn geleidelijk aan opgebouwd. De goederentreinen worden ingezet op afroep. Vanaf medio 2022 rijden naar verwachting drie goederentreinen per week op de Hoekse Lijn. De goederentreinen rangeren van 07.00 uur tot 23.00 uur op het emplacement, dus niet in de nacht. En ze rijden ook niet in de ochtend- en middagspits van de metro. Er zijn diverse tijdvensters beschikbaar voor de treinen van en naar Vopak. Een rit van Schiedam naar het emplacement Vopak neemt ongeveer 8 minuten in beslag.