Mooie mijlpaal Metro aan Zee. De allereerste testmetro arriveert op station Strand

16 mei 2022

Vandaag reed de eerste testmetro het nieuwe metrostation Strand binnen. Een belangrijke en bijzondere mijlpaal in de realisatie van Metro aan Zee. De testen met de metrovoertuigen zijn begonnen.

Vanaf tijdelijk station Hoek van Holland Haven reed de testmetro via het nieuwe station Haven, door de duintunnel stapvoets naar het perron van het nieuwe metrostation Strand. Een station met een prachtige glazen pui; een venster gericht op zon, zee en het Hoekse strand. De komende weken staan volledig in het teken van het testen. In de tussentijd moeten ook de zogenaamde informatiedossiers op orde worden gebracht. Een rijdende metro naar het strand bestaat niet alleen uit bouwen aan baan en stations maar ook uit het opbouwen van informatie- en veiligheidsdossiers. Dat laatste klinkt eenvoudig, maar is ook een behoorlijke klus. We zijn er dus nog niet, maar een grote stap is vandaag gezet. We werken hard door om de metro met reizigers naar het Hoekse strand te kunnen brengen. Of anders gezegd, we brengen het strand dichter bij Rotterdam, Maassluis, Vlaardingen en Schiedam.

Testperiode Metro aan Zee
Alles rondom de testen moet zo veilig mogelijk. Daar kunnen omwonenden en bezoekers van het strand wel enige hinder van ondervinden. De eerste week zullen verkeersregelaars - als de testmetro passeert - de overweg afzetten met ski-gaas. De metro zal tijdens de testen de snelheid geleidelijk aan opvoeren.  Als we aan het einde van de week zeker weten dat de overweginstallaties 100% werken, dan is het ski-gaas niet meer noodzakelijk. De verkeersregelaars blijven wel op hun post gedurende de testwerkzaamheden.  Maar let wel op. Voor iedereen geldt: de metrobaan betreden is verboden, want er rijden vanaf nu testmetro’s en de spanning staat op de bovenleiding!

 

Eerste testmethode op nieuw metrostation Haven

Eerste testmetro vertrekt vanaf nieuw metrostation Haven naar station Strand