Start aanleg soilmix-wand, het eerste grote werk voor Metro aan Zee

02 december 2020

We zijn begonnen. De apparatuur voor het aanbrengen van de soilmix-wand is vandaag in stelling gebracht. De soilmix-wand is nodig om de - naast de metrobaan gelegen - bunker op zijn plaats te houden. Ter plaatse van de toekomstige locatie van de wand is vorige week de bovenste laag van de voorbelasting weggeschoven. Vervolgens zijn hier zogenoemde draglineschotten aangebracht.

Bouwlocatie aanbrengen soilmix-wand
Strandweg Hoek van holland

Bouwperiode en werktijden aanbrengen soilmix-wand
Naar verwachting 2 december 2020 t/m 21 december 2020. De werkzaamheden worden uitgevoerd op werkdagen van 07.00 tot 19.00 uur en op zaterdag. Indien noodzakelijk zal de aannemer mogelijk een uurtje langer doorwerken in de avond. Iedere dag na afloop van het werk, worden de machines met een hogedrukreiniger schoongemaakt en het werkterrein opgeruimd. Dit schoonmaken duurt ongeveer een tot anderhalf uur. Dit betekent dat we tot maximaal 21.00 uur werken. 

Bouwverkeer
Tijdens de bouw van de wand rijdt het bijbehorende bouwverkeer vanaf de Hoekse Baan, via de Langeweg en de Strandweg naar het bouwterrein.

 

Principe profiel tunnel en locatie soilmix-wand

Principeprofiel tunnel Metro aan Zee (schets boven) en locatie soilmix-wand (foto beneden)

Bij de tunnel ontgraven we ca. 1,5 meter tot de bovenkant van de te maken soilmix-wand. De soilmix-wand zorg dat de historische bunker tijdens het bouwen van de tunnel op zijn plaats blijft.

 

 

 

 

De rode lijn is de locatie van de soilmix-wand. De witte lijnt markeert het metrotracé.

 

Een stukje techniek
De bewoners in de appartementen aan de Strandweg kijken als het ware ‘op de achterkant van de 'machine’ die wordt ingezet voor de realisatie van de wand. Het soilmix-systeem bestaat uit een freeskop met twee zogenaamde cutter-wielen. In het midden van de freeskop, tussen de wielen, wordt cementspecie geïnjecteerd. Het gehele proces verloopt trillingsvrij en geluidsarm. Nadat de oneven moten voldoende zijn uitgehard (ca. 1 dag) worden de even (tussen-)moten gefreesd.

Tekeningen van de productie van de moten voor de soilmix-wand

De productie van de moten voor de soilmix-wand

Aanbrengen soil-mix wand, situatie 9 december 2020

Aanbrengen soilmix-wand Metro aan Zee, 9 december 2020