Start nieuwe fase testritten op Hoekse Lijn

01 aug 2018

Vanaf 10 september 2018 vinden er diverse testen plaats met testvoertuigen.

Uitwissellen metrostellen, zaterdag 11 op zondag 12 augustus 2018.

18 juli voert Bombardier wederom testritten uit. Deze testen worden uitgevoerd op woensdag 18 juli tussen 09:00-16:00 uur.

Hinder op overwegen Vlaardingen
Tijdens het testen worden de overwegen Oost- en Westhavenkade en ook overweg Beethovensingel 8 maal met maximale baanvaksnelheid (100km/h) gepasseerd. De gemiddelde dichtligtijd per passage is circa 4 minuten.

Veiligheid
De overweg wordt beveiligd met een grenswachter, een overwegteam en een skischerm. Een testrit start pas als zeker is gesteld  dat de overweg en de brug zijn afgesloten. De overweg wordt – als de metro is gepasseerd - zo spoedig  mogelijk weer opengesteld voor verkeer.

Naast de ritten op maximale baanvaksnelheid worden de overwegen ook 4 maal op zicht gepasseerd (40 km/u). De overwegen worden in die situatie afgesloten als het voertuig vlak voor overweg stil staat. Dichtligtijd is in dit geval max 2 minuten.
___________________________________

- 19 en 20 juni 2018 testdagen
- 22 mei 2018 is een nieuwe testweek gestart
- 4 april 2018 is een nieuwe testweek gestart


Vandaag start op de Hoekse Lijn een nieuwe testfase met metrovoertuigen. We gaan stapsgewijs snelheid opbouwen om de interactie tussen het voertuig, het spoor en de bovenleiding te testen. Ook voeren we controletesten uit bij de stations en de geluidsschermen. Zo testen we de spleetbreedte bij de perrons en doen we geluidsmetingen bij de schermen langs de baan in Maassluis. Deze werkzaamheden behoren tot de eerste twee stappen in het testproces. De volgende stappen in het testproces volgen in een later stadium. Zie hieronder de stappen die we gaan zetten:

Wat gaan we doen? 
Door middel van het uitvoeren van testen met een rijdend metrovoertuig, gaan we stapsgewijs het metrosysteem in bedrijf nemen. 

Stap 1 / Uitvoeren van testen zonder spoorbeveiliging en overweg installaties (max. 40 km/h)

Stap 2 / Uitvoeren van testen zonder spoorbeveiliging en overweg installaties (van 40 tot. 80 km/h)

Stap 3 / Testen overweginstallaties met één passerend voertuig (max. 80 km/h)

Stap 4 / 
Testen spoorbeveiligingsinstallatie, met werkende overwegen (max. 100 km/h)

Stap 5 / 
Uitvoeren van scenario- en capaciteitstesten (max. 100km/h)

Stap 6 / 
Uitvoeren proefbedrijf waarin er op een “normale” dienstregeling wordt gereden

Hoe ziet de planning er uit? 

  • Maandag 12 februari tot vrijdag 16 februari 2018, van 08.00 - 23.00 uur. Testen met maxinmaal 40 km/h.
  • Zaterdag 17 februari 2018, van 18.00 uur - 23.00 uur. Testen met maxinmaal 40 km/h en 4 testritten met maxinmaal 80 km/h.
  • Zondag 18 februari 2018. van 08.00 - 23.00 uur. Testen met maxinmaal 40 km/h en 4 testen met maxinmaal 80 km/h.
  • Na deze testweek zet de leverancier van het beveiligingssysteem de testen voort op het traject Maassluis Hoek van Holland. Dit gebeurt van maandag 19 februari t/m vrijdag 2 maart 07:30-16:30 (exclusief. de weekenden).
  • 4 april 2018 zijn de testen met voertuigen voortgezet.

    Weersinvloeden en andere onvoorziene omstandigheden kunnen het testwerk verstoren, wat mogelijk kan leiden tot verschuivingen in de planning.

Waar gaan we testen? 
De testen tot 40 km/h zullen over het gehele traject van de Hoekse Lijn plaatsvinden. De testen tot 80 km/h vinden plaats in het gebied tussen Station Maassluis Centrum en station Hoek van Holland haven en omgekeerd. 

Waar moet u op letten? 
Omwonenden en weggebruikers moeten er rekening houden dat vanaf nu met grote regelmaat metrovoertuigen over de overwegen rijden. En dat het betreden van de metrobaan niet is toegestaan; zelfs levensgevaarlijk is. 

Welke veiligheidsmaatregelen treffen wij?

Testritten tot max 40km/h
Bij elke overweg die onderdeel uitmaakt van een testrit staat een overwegteam met verkeersregelaars en een grenswachter die in contact staat met het metrovoertuig. Op het moment van passeren van een overweg worden wegverkeer en voetgangers tijdelijk tegen gehouden. Na het passeren van het metrovoertuig wordt de overweg weer vrijgegeven.  Een sluiting duurt enkele minuten en is te vergelijken met een normale sluitingstijd van een bestaande metro-overgang.

Testritten tot max 80km/h
Om de veiligheid bij de overwegen bij de snelheid van 80 km/h te garanderen wordt - aanvullend op de maatregelen bij een passage met 40 km/h - de overweg ook fysiek afgesloten door verkeersregelaars met gebruik van “skigaas”. Het volledig proces van openen en sluiten van de overwegen duurt gemiddeld 10 minuten. Hierbij geldt dat er nu op zowel zaterdag als zondag 4 testritten van max. 80 km/h voorzien zijn. 

Kunnen hulpdiensten snel passeren? 
In geval van het naderen van hulpdiensten (met licht en geluidssignalen) zal door de grenswachter de test worden afgebroken, waarna de overweg - na stilstand van het metrovoertuig - direct zal worden vrijgegeven voor passage van de hulpdienst. De sluitingstijd van de overweg is dan te vergelijken met een normale sluiting van een bestaande metro-overgang. 

Meer informatie? 
Voor meer informatie over de testwerkzaamheden van de overwegen kunt u contact opnemen met de omgevingsmanager Marco Bekker via telefoonnummer: 010 489 4334 of via e-mail: ahm.bekker@rotterdam.nl
 

© 2020 HoekseLijn - Website ontwikkeling Cipix Internetbureau Rotterdam