Start testen Metro aan Zee, eerste voertuig rijdt van en naar metrostation Strand.

14 mei 2022

De eerste testvoertuigen gaan over het nieuwe metrospoor van en naar Hoek van Holland Strand rijden. Maandag 16 mei aanstaande start het zogenaamde dynamisch testbedrijf Metro aan Zee. Hierdoor zijn de nieuwe overwegen Strandweg, Strandboulevard, Hoeksebaan/Stationsweg en spooroverweg Harwichweg (voet-/fietspad) in Hoek van Holland voor testdoeleinden in gebruik en zijn langer dicht dan normaal. Er worden bij iedere overweg verkeersregelaars ingezet. We begrijpen dat de langere sluitingstijd van de overwegen hinder oplevert voor voetgangers, fietsers en automobilisten. Maar dit is noodzakelijk voor het veilig passeren van de metro in de eerste testfase.

De metro’s op de Hoekse Lijn voeren van maandag 16 mei tot en met vrijdag 20 mei 2022 testen uit met een eerst lage en geleidelijk hogere snelheid. Hiervoor moeten de overwegen in Hoek van Holland op het nieuwe traject overdag met regelmaat worden gesloten. Het gaat om de nieuwe overwegen Strandweg, Strandboulevard. En de overwegen bij metrostation Hoek van Holland Haven: Hoeksebaan/Stationsweg en spooroverweg Harwichweg (voet-/fietspad). Een afsluiting van een overweg varieert tussen de 1 en 5 minuten. De afsluiting van de overwegen is belangrijk in verband met de veiligheid van alle verkeersdeelnemers. De overweginstallaties, zoals de bomen en waarschuwingslichten, worden dan namelijk ook getest. Gedurende de gehele testperiode zijn verkeersregelaars aanwezig. Deze maatregelen worden getroffen om de veiligheid te garanderen.

Voorbeeld skigaas

voorbeeld ski-gaas

Hoe verloopt de passage van het metrovoertuig?
Bij elke over weg die onderdeel uitmaakt van een testrit staat een overwegteam met verkeersregelaars en een ‘leider lokale veiligheid’ die in contact staat met de testers in het metrovoertuig. De overweg wordt fysiek afgesloten door verkeersregelaars met gebruik van ‘ski-gaas’. Op het moment van passeren van een overweg door de testmetro worden wegverkeer en voetgangers tijdelijk tegengehouden. Na het passeren van het metrovoertuig wordt de overweg weer vrijgegeven. 

Kunnen hulpdiensten snel passeren? 
In geval van het naderen van hulpdiensten (met licht en geluidssignalen) zal door de ‘leider lokale veiligheid’ de test worden afgebroken, waarna de overweg - na stilstand van het metrovoertuig - direct zal worden vrijgegeven voor passage van de hulpdienst.

Planning en maatregelen

  • Maandag 16 mei aanstaande start het dynamisch testen, deze testen vinden overdag plaats van 09.00 – 16.00 uur en duren t/m vrijdag 20 mei 2022. De overwegen worden tijdens een passage van de metro afgezet met ski-gaas en vinden plaats onder leiding van verkeersregelaars. Tijdens deze testen, waarbij dit ski-gaas wordt gebruikt, zullen de dichtligtijden langer zijn dan gebruikelijk. Enerzijds omdat de metro tijdens sommige testen langzamer rijdt dan de toegestane baanvaksnelheid, anderzijds omdat het spannen van ski-gaas en de afstemming met de rijdende metro extra tijd vergt.
  • In de nacht van zaterdag op zondag – 21 op 22 mei – en van zondag op maandag - 22 op 23 mei - testen we tijdens de nachtelijke uren de aansluiting op de huidige Hoekse lijn en de overweginstallaties. Er wordt getest of de overwegen tijdig sluiten en de overweginstallaties goed functioneren. Om de exploitatie van de Hoekse lijn niet te beïnvloeden kan deze test alleen tijdens nachtelijk uren uitgevoerd worden, De overwegen worden tijdens een passage van de metro afgezet met ski-gaas en vinden plaats onder leiding van verkeersregelaars. Tijdens deze testen, zullen de dichtligtijden langer zijn dan gebruikelijk. Enerzijds omdat de metro tijdens sommige testen langzamer rijdt dan de toegestane baanvaksnelheid, anderzijds omdat het spannen van ski-gaas en de afstemming met de rijdende metro extra tijd vergt.
  • Als de overweginstallaties goed en veilig functioneren is een afzetting met ski-gaas niet meer nodig. De verkeersregelaars blijven wel aanwezig en de ‘dichtligtijden’ bij een metropassage zijn vanaf dat moment zoals je mag verwachten, ongeveer 30 seconden.
  • Op Hemelvaartsdag donderdag 26 mei - opening strandseizoen Hoek van Holland - en in de weekenden overdag wordt er niet testgereden.
  • Alle testen worden uitgevoerd tussen het huidige tijdelijke perron Hoek van Holland Haven tot en met het nieuwe metrostation Hoek van Holland Strand.
     
Bord waarschuwing testfase

Hoogspanning!
Wij willen omwonenden en weggebruikers ook wijzen op het feit dat in deze testfase de stroom op de bovenleiding staat en testmetro's op het nieuwe traject rijden. De metrobaan betreden is niet toegestaan en gevaarlijk!